Povijest

preddiplomski studij Razredna nastava, III. godina, VI. semestar, ECTS- 5

nositelj kolegija: dr. sc. Tihomir Zovko, docent

sadržaj: Povijest od prapovijesti do konca 20. stoljeća. Opća i nacionalna povijest. Osnovni pojmovi o povijesti kao znanosti, od njenih početaka pa do 20. stoljeća. Upoznavanje s izvorima za nacionalnu povijest do konca 20. stoljeća. Prapovijest, antika, seoba naroda, Hrvatska za vrijeme narodnih vladara, Bosna u srednjem vijeku, Hrvatska od 12. stoljeća do 15. stoljeća, Pad Bosne pod Osmanlije, Nastanak Hercegovine i pad, Hrvatske zemlje od 15. do 19. stoljeća, Bosna od 15. do konca 18. stoljeća, Hrvatske zemlje u 19. stoljeću, Bosna u 19. stoljeću. Hrvatska i Bosna i Hercegovina u 20. stoljeću. Izabrani problemi svjetske povijesti. 

ciljevi kolegija: Upoznavanje s temeljnim procesima povijesti hrvatskog naroda na ovim prostorima. Objasniti korjenite promjene na svim područjima društvenog života. Pružiti uvid u sva relevantna društvena zbivanja te obuhvatiti ne samo političku, nego i gospodarsku, socijalnu i kulturnu povijest. Kroz seminare obraditi i prezentirati samostalno jednu temu kako bi razvijali kritičko mišljenje i mogli oblikovati vlastiti stav o bitnim pitanjima obuhvaćenim ovim kolegijem.

literatura: 

Dragutin Pavličević, Povijest Hrvatske, P. I. P. Pavičić, Zagreb, 2002.

Neven Budak, Tomislav Raukar, Hrvatska povijest srednjeg vijeka, poglavlja 2., 3. i 15., Školska knjiga, Zagreb, 2006.

Povijest Hrvata, Srednji vijek, glavni urednik Franjo Šanjek, poglavlja 3., 8., 13., 17. i 21., Školska knjiga, Zagreb, 2003.

Povijest svijeta od početka do danas, Naprijed, Zagreb, 1977. godine (određena poglavlja)

Obveze studenata: izrada seminarskog rada, svi studenti koji su se javili elektronskom poštom dobili su temu i literaturu za izradu rada.

U prvom tjednu nastave, 11. ožujka, održana je nastava i dat program kolegija, literatura te način polaganja ispita. Održano je uvodno predavanje.

Drugi tjedan: podjela tema studentima za izradu seminarskog rada putem elektronske pošte.

Treći tjedan 1. travnja 2020. u 12 do 14 h. Prapovijest i antika na prostoru današnje BiH i Hrvatske.

Kognitivna revolucija

Homo sapiens, čovjek mudri oko 70. 000 godina postaje dominantan u odnosu na druge vrste: Homo neanderthalensisa (čovjek iz doline rijeke Neander), Homo erektus uspravni čovjek iz Azije, Homo solensis čovjek iz doline Solo Java-Indonezija, Homo floresiensis otok Flores u Indoneziji patuljasti ljudi, Homo denisova iz Denisovljeve špilje u Sibiru, Homo rudolfensisa čovjeka s Rudolfova jezera iz Afrike, Homo ergostera čovjeka radnika, godine 2019. na otoku Luzonu-Filipino otkriven je Homo luzonensis svi su pripadali rodu Homo i bili ljudska bića. Kao pobjednik je izišao Homo sapiens. Zašto?

Ljudski mozak, hranidbeni lanac, vatra, križanje ili istiskivanje? Kognitivna revolucija (cognito=spoznaja, pamćenje, mišljenje, kreativnost, rješavanje problema), Homo sapiens imao jedinstven jezik i kognitivne sposobnosti i to ga je razlikovalo od drugih vrsta. U periodu između 70 000 i 30 000 godina pr. Kr.  izumi sjekire, koplja, igle, luka i strijele, uljanice, broda. Oblikuju od kostiju, kamena figure čovjeka lava iz špilje u Stadelu prije 32000 godina.

Kameno doba: paleolit, mezolit i neolit

karakteristike, oruđe i oružje, način života, stanovanje, osiguravanje egzistencije i prelazak od lovca ka rataru. Lokaliteti i tragovi, sačuvani, materijalne kulture.