Mikrobi i namirnice; Parametri  koji utječu na rast, preživljavanje i ugibanje mikroba u namirnicama

Mikrobiologija i i mikrobna kvarenja osnovnih namirnica

Mikrobiologija mesa i mesnih proizvoda (porijeklo mikroba, rast, razmnožavanje i ekološki parametri, čimbenici koji utječu na kvarenje mesa i mesnih prerađevina najznačajniji predstavnici mikroorganizama, načini i metode suzbijanja i mikrobiološka kontrola  mesa i mesnih proizvoda

Mikrobiologija  i mikrobno kvarenje mesa peradi, jaja i njihovih prerađevina (porijeklo mikroba, rast, razmnožavanje i ekološki parametri, čimbenici koji utječu na kvarenje mesa peradi i njihovih prerađevina, jaja i njihovih proizvoda, najznačajniji predstavnici mikroorganizama, načini i metode suzbijanja i mikrobiološka kontrola  mesa peradi, njihovih prerađevina i jaja.

Mikrobiologija ribe i "hrane iz mora" (porijeklo mikroba, rast, razmnožavanje i ekološki parametri, čimbenici koji utječu na kvarenje ribljeg mesa i prerađevina, najznačajniji predstavnici mikroorganizama, načini i metode suzbijanja i mikrobiološka kontrola  ribljeg mesa i "hrane iz mora proizvoda"

Mikrobiologija mlijeka i mliječnih proizvoda (kemijski sastav mlijeka, mikroflora mlijeka, kvarenje mlijeka i mliječnih proizvoda sireva i fermentativnih proizvoda, primjena starter kultura, Mikrobiološki standardi za mlijeko i mliječne proizvode. Mliječno kiselinske bakterije kao uzročni kvarenja namirnica.

Mikrobiologija biljnih proizvoda: Mikrobiologija voća i voćnih proizvoda, Mikrobiologija povrća i povrtnih proizvoda, Mikrobiologija žitarica, krmiva i stočne hrane. Kemijski sastav biljnih sirovina, tipovi i mehanizmi kvarenja i zaštita, Mikrobiološka kontrola biljnih proizvoda

Mikrobiologija voda, Izvori kontaminacije voda, Obrada otpadnih voda, Bakteriološka kontrola pitkih voda, Mikrobni pokazatelji higijenske kakvoće.

Mikrobni indikatori sigurnosti i kakvoće namirnica, načela kontrole i mikrobiološka mjerila