Cilj kolegija:

Upoznati studente s najtežim oblicima kaznenih i deliktnih ponašanja, a to je nasilje i nasilničko ponašanje. Analizirati odredbe domaćih i inozemnih pravnih akata o nasilju i nasilničkom ponašanju. Utvrditi profil osobe počinitelja nasilničkog ponašanja. Utvrditi profil žrtve nasilja i nasilničkog ponašanja. Utvrditi vrste tragova nasilja i nasilničkog ponašanja i način njihovog vještačenja radi djelotvornog otkrivanja ovih kaznenih djela i delikata. 

Ishodi učenja:

Znati o najtežim oblicima kaznenih i ostalih deliktnih ponašanja u vezi s nasiljem i nasilničkim ponašanjem. Prepoznati oblike nasilja i nasilničkog ponašanja. Definirati uzroke i pojavne oblike nasilja i nasilničkog ponašanja; Prepoznati tragove bitne za otkrivanje nasilja i nasilničkog ponašanja; Znati najvažnija obilježja počinitelja i žrtve nasilja i nasilničkog ponašanja; Upoznati se sa suvremenim domaćim i međunarodnim dokumentima o sprečavanju, suzbijanju i kažnjavanju nasilničkog ponašanja. Poznavati postupak vještačenja. 

Sadržaj:

Pojma nasilja i nasilničkog ponašanja; Etiologija nasilja i nasilničkog ponašanja; Pojavni oblici nasilja; Oblici i bitna obilježja nasilničkog ponašanja i delikata nasilja; Podjela delikata nasilja; Pojedine vrste nasilja i nasilničkog ponašanja - kaznenopravni aspekt - prekršajnopravni aspekt Krvni delikti kao oblik nasilja; -Ubojstva, teška i laka - Tjelesne ozljede, obične, teške, osobito teške i lake - Sudjelovanje u tučnjavi - Nasilničko ponašanje -Imovinski delikti koji sadrže nasilje kao element delikta: teška krađa, razbojništvo, razbojnička krađa .Kaznena djela protiv spolne slobode i ćudoređa, ilovanje i ostala kaznena djela iz ove glave; Analiza statističkih podataka o nasilju i  nasilničkom ponašanju kao kaznenim djelima i prekršajima; Počinitelj nasilja i nasilničkog ponašanja; Žrtva nasilja i nasilničkog ponašanja; Kriminalistički podatci o počinitelju i žrtvi; Tragovi nasilničkog ponašanja, osobito krvni tragovi, tragovi oružja i oruđa, biološki tragovi; Vještačenje nasilja i nasilničkog ponašanja; Domaći i međunarodni dokumenti o sprečavanju, suzbijanju i kažnjavanju  nasilničkog ponašanja.