Ciljevi kolegija: Upoznati studente sa važnom temom ostvarivanja i zaštite ljudskih prava, međunarodnim dokumentima u kojima su sadržana ta prava, te mehanizmima za zaštitnu istih, kako u Europi, tako i na drugim kontinentima. Objasnit će se veza poštovanja ljudskih prava i sigurnosti. 

Ishodi učenja (opće i specifične kompetencije): Nakon uspješno savladanog gradiva studenti će moći: -objasniti i analizirati uvjete nastanka i razvoja temeljnih ljudskih prava i sloboda; -definirati i objasniti dokumente o zaštiti ljudskih prava na međunarodnom i unutrašnjem planu; -definirati i pojasniti sadržaj pojedinačnih prava; -upoznati se sa sistemom zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini; -objasniti postupke i mehanizme za zaštitu ljudskih prava, posebice pred međunarodnim sudbenim tijelima

Sadržaj silabusa/ukratko: Pojam i izvori ljudskih prava. Ljudska prava i međunarodne organizacije. Međunarodni mehanizmi za zaštitu ljudskih prava. Ujedinjeni narodi. Međunarodna organizacija rada. Vijeće Europe. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju. Europska unija. Američki sustav za zaštitu ljudskih prava. Afrički sustav zaštite. Ljudska prava i sigurnost. Pojam diskriminacije. Ugrožene kategorije. Građanska i politička prava. Ekonomska, socijalna i kulturna prava .Prava solidarnosti, pojam, značaj i pravna priroda. Ljudska prava u Bosni i Hercegovini.