Ciljevi kolegija: Teorijska i praktična priprema budućih stručnjaka za rad s obiteljima, primjerena početku profesionalnog djelovanja. Omogućiti usvajanje spoznaja o obitelji s mnogobrojnih aspekata (sociološki, socijalno-antropološki, psihološki, ekološki i komunikološki) kao preduvjet za bavljenje složenim a izuzetno rizičnim aspektima funkcioniranja obitelji. Omogućiti osvješćivanje, korigiranje i utvrđivanje nesistematski stečenih spoznaja o obitelji, neophodno proširenje, te usvajanje znanstveno utemeljenih i recentnih znanstvenih spoznaja.  

Ishodi učenja:

1. Razumijevanje obitelji kao socijalne pojave;

2. Poznavanje pristupa obitelji iz različitih znanstvenih područja u pogledu definicije, funkcije i djelovanja;

3. Poznavanje ključnih teorija o obitelji;

4. Poznavanje obiteljskih funkcija;

5. Poznavanje kompleksa potreba;

6. Poznavanje pristupanja obitelji u psihosocijalnom radu;

7. Poznavanje obiteljsko pravne zaštite obitelji;

8. poznavanje PSP i djelovanja u skladu s njim kod rješavanja psihosocijalnih problema.

Sadržaj izvedbenog plana:

Definicija i pojam obitelji. Povijesni razvoj i tipologije obitelji. Teorijski pristupi u izučavanju i razumijevanju obitelji i razvoj misli o obitelji. Psihološki, socijalni, vrijednosni, duhovni, materijalni, ekološki, komunikacijski činitelji funkcioniranja obitelji. Struktura i funkcije obitelji. Oblici suvremene obitelji. Planiranje obitelji. Socijalni rad u obitelji.

Osnovna strategija socijalnog rada u rješavanju obiteljskih problema. Organizacija i rad tima za brak i obitelj u CZSS. Vođenje postupka posvojenja. Postupak posredovanja i brakorazvoda. Socijalni rad u prevenciji obiteljskih problema. Pristupanje problemima obiteljsko pravne zaštite u slučajevima zanemarivanja, zlostavljanja i zloporabe djece. Rad s obiteljima specifične strukture i odnosa. Rezultati istraživanja suvremene obitelji.