Klasifikacija mikroorganizama; Pet carstava i Tri carstva
Mikrobna raznolikost u tlu, zastupljenost i rast mikroorganizama ovisno o ekološkim uvjetima u tlu, metaboličke razlike među mikroorganizmima
Bakteriologija; Taksonomija najznačajnijih bakterija u različitim ekološkim uvjetima, čiste kulture i njihova primjena u biljnoj proizvodnji i preradi biljnih sirovina (voća, povrća, leguminoza i žitarica), stočne hrane i biopreparati
Mikologija: Klasifikacija gljiva, morfologija pljesni i kvasca, prehrana, uzgoj i značaj. Mikotoksini pojavnost, prevencija i redukcija (ekološki aspekti i značaj za zdravlje životinja i ljudi)
Biokemijski procesi kao osnova života; amonifikacija, nitrifikacija, denitrifikacija i biološka fiksacija dušika, primjena različitih selekcioniranih sojeva kvržičnih bakterija u biljnoj proizvodnji. Značaj fermentacijski procesi i primjena starter kultura
Virusi, morfologija sistematika, značaj biljnih virusa (izvori zaraze, načini prenošenja i mjere zaštite