Definicija biotehnologije. Povijesne prekretnice u dobivanju
biotehnoloških proizvoda. Podjela i pregled bioprocesa obzirom na
radne mikroorganizme i vrstu proizvoda. Regulacija i kontrola
bioprocesa. Utjecaj uvjeta okoline na tijek procesa i kakvoću
proizvoda. Aerobni mikrobni procesi. Anaerobni mikrobni procesi.
Mikrobna proizvodnja enzima i njihova primjena u prehrambenoj
industriji. Mikrobna proizvodnja aminokiselina. Primjena starter
kultura u proizvodnji fermentirane hrane (fermentiranog povrća,
fementiranih mliječnih i mesnih proizvoda, jabučno-mliječna
fermentacija). Odabir i proizvodnja starter kultura. Nove strategije u
biotehnološkoj proizvodnji hrane. Korištenje mikrobnih sustava u
proizvodnji funkcionalne hrane. Odabir i proizvodnja probiotičkih
kultura. Vrste prebiotičkih supstrata i mehanizam djelovanja
prebiotika. Proizvodnja i primjena nisina kao biokonzervansa u hrani.