Definicije pojma kakvoće hrane; osnovni i specifični sastojci koji se nalaze u hrani; makro i

mikro nutrijenti koji ulaze u sastav hrane. Zahtjevi zakonodavstva i potrošača za kakvoćom

hrane; načela upravljanja kakvoćom hrane; odgovornosti i sljedivost u sustavu upravljanja;

nadležna tijela; provedba službenih kontrola; dokumentacija sustava kvalitete u ispitnim

laboratorijima. Ciljevi normizacije i norme. Akreditacija laboratorijskih metoda za ispitivanje

kakvoće hrane. Zahtjevi zakonodavstva i potrebni podaci u sustavu označavanja hrane;

izrada nutritivnih deklaracija; podaci koji su nužni u karakterizaciji proizvoda; trajnost

proizvoda. Funkcionalna hrana, autentičnost i patvorenje hrane.

Mikrobiološka kontrola različitih vrsta sirovine (biljnog i životinjskog podrijekla),

hrane/prehrambenih proizvoda i krme. Mikrobni indikatori sigurnosti i kakvoće namirnica.

Načela kontrole i mikrobiološka mjerila. Mikrobni pokazatelji higijenske kakvoće.

Indikatori mikrobiološke kakvoće i sigurnost namirnica. Indikatori za patogene podrijetla iz

namirnica i toksina. Sadašnje stanje i zakonska osnova.