Definicije pojma kakvoće hrane; osnovni i specifični sastojci koji se nalaze u hrani; makro i
mikro nutrijenti koji ulaze u sastav hrane. Zahtjevi zakonodavstva i potrošača za kakvoćom
hrane; načela upravljanja kakvoćom hrane; odgovornosti i sljedivost u sustavu upravljanja;
nadležna tijela; provedba službenih kontrola; dokumentacija sustava kvalitete u ispitnim
laboratorijima. Ciljevi normizacije i norme. Akreditacija laboratorijskih metoda za ispitivanje
kakvoće hrane. Zahtjevi zakonodavstva i potrebni podaci u sustavu označavanja hrane;
izrada nutritivnih deklaracija; podaci koji su nužni u karakterizaciji proizvoda; trajnost
proizvoda. Funkcionalna hrana, autentičnost i patvorenje hrane.
Mikrobiološka kontrola različitih vrsta sirovine (biljnog i životinjskog podrijekla),
hrane/prehrambenih proizvoda i krme. Mikrobni indikatori sigurnosti i kakvoće namirnica.
Načela kontrole i mikrobiološka mjerila. Mikrobni pokazatelji higijenske kakvoće.
Indikatori mikrobiološke kakvoće i sigurnost namirnica. Indikatori za patogene podrijetla iz
namirnica i toksina. Sadašnje stanje i zakonska osnova.