Cilj kolegija Obvezno pravo II. je stjecanje znanja o pojedinim ugovorima obveznog prava i izvanugovornim obveznopravnim odnosima. Analizirajući pravne izvore i sudsku praksu studentima omogućiti usvajanje znanja o pojmu, sadržaju i obilježjima brojnih ugovornih i izvanugovornih obveznopravnih instituta.

Očekuje se da će studenti nakon ispunjenih obveza iz kolegija i položenog ispita moći: opisati, razlikovati i koristiti pojedine ugovore obveznog prava; definirati, razlikovati i objasniti pojedine pojmove i institute odštetnog prava; samostalno pisati ugovore i rješavati praktične zadatke.

Kratak sadržaj: UGOVORNI ODNOSI – POJEDINI TIPOVI UGOVORA: Ugovor o kupoprodaji – posebne vrste kupoprodaje; Ugovor o razmjeni; Ugovor o darovanju; Ugovor o doživotnom uzdržavanju; Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju; Ugovor o zakupu; Ugovor o najmu; Ugovor o zajmu; Ugovor o posudbi; Ugovor o djelu; Ugovor o građenju, Ugovor o ostavi, Ugovor o uskladištenju, Ugovor o nalogu; Ugovor o zastupanju; Ugovor o komisionu; Ugovor o ortakluku.
IZVANUGOVORNI ODNOSI: Izvanugovorne obveze; Odgovornost za štetu; Stjecanje bez osnove; Poslovodstvo bez naloga; Javno obećanje nagrade; Vrijednosni papiri