Ciljevi kolegija:

Upoznavanje sa sadržajem i metodama nomotehnike kao znanosti i tehnike izrade pravnih propisa,  načelima pravnog normiranja i pretpostavkama za izradu normativnog akta, pojmom, značajem i svojstvima pravnog pravila, izražavanjem u pravnim propisima – logičkim, jezičkim i političkim,  postupcima i tehnikama stvaranja, primjene, mijenjanja i ukidanja prava kao i odnosom forme i sadržine kod predmeta normiranja.

 Stjecanje i primjena sveobuhvatnih i i sistematičnih  znanstvenih i stručnih znanja i vještina o stvaranju,  primjeni, mijenjanju  i ukidanju prava, postupku izrade, tumačenja, primjene, izmjene, usuglašavanja i ukidanja pravnih normi i akata.

 Omogućavanje cjelovitog razmatranja određenih sadržaja i komparativne analize  djelatnosti normiranja u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji.

 

Ishodi učenja:

(opće i specifične kompetencije):

     Specifične kompetencije:

1.     Stečena određena znanja neophodna za  adekvatno pravno normiranje kompleksnosti društvenih zbivanja i društvenog poretka, primjenjujući usvojena znanja o sadržaju i metodama nomotehnike kao znanosti i tehnike izrade pravnih propisa, načelima pravnog normiranja i pretpostavkama za izradu normativnog akta, pojmu, značaju i svojstvima pravnog pravila, te izražavanju u pravnim propisima – logičkim, jezičkim i političkim, postupcima za  izmjene i dopune pravnih propisa, ispravke i prestanak važenja pravnih propisa, te o dijalektičkoj povezanosti politike i prava.

2.      Poznavanje socijalne, političke, ekonomske, normativne, tehničko-pravne, lingvističke, logičke i drugih dimenzija nomotehnike.

3.     Analiziranje i primjena teorijsko-saznajnih osnova tehnologije pravnog normiranja i harmonizacije i pri postupku usklađivanja propisa BiH sa propisima Europske unije.

4.     Analiziranje i procjena društvenopravnog i tehničkopravnog kvaliteta  stvorenog prava shodno stupnju znanstvenoteorijskog i spoznajnog rasvjetljavanja odnosa koji se reguliraju i djelatnosti kroz koju se to reguliranje ostvaruje.

5.     Stečena opća i posebna teorijska i praktična znanja i vještine iz političko-pravne oblasti  te sposobnost njihove efikasne primjene u obavljanju poslova koje zahtijeva poslodavac: pri pripremi pravnih akata, u rješavanju slučajeva, formuliranju stavova, zaključaka i donošenju odluka, kao pri njihovom argumentovanju i prezentiranju.

6. Sposobnost korištenja različnih metoda tumačenja pravnih razvijanje kritičkog i samokritičkog mišljenja i usvajanje objektivnog stava.

7. Temeljno poznavanje bitnih odrednica, strukture i sadržaja određenih pravnih normi i pravila struke te sposobnost identificiranja relevantnog zakona i uopće pravnog okvira primjenjivog na konkretnu situaciju.

     Opće kompetencije:

1.     Sposobnost identificiranja problema, njegovog razmatranja kroz analizu utvrđenog stanja i sintezu prikupljenih podataka i donošenje učinkovitih i obrazloženih rješenja logičkim promišljanjem i kreativinm djelovanjem, kako samostalno tako i radom u timu, primjenom adekvatnih metoda i objedinjenih znanja iz više pravnih  i srodnih oblasti.

2.      Vještine prikupljanja i obrade relevantnih informacija, njihove prezentacije i razmjene korištenjem ovladanom pravnom terminologijom, učinkovitim usmenim i pisanim izražavanjem i razvijenim sposobnostima komuniciranja o pravnim sadržajima.

3.      Usvajanje najviših standarda etike pravničkog poziva i društveno odgovornog mišljenja i djelovanja.

4.      Razvijanje sklonosti cjeloživotnom učenju i vještina učenja te generičkih vještina potrebnih za zapošljavanje i napredovanje.


Sadržaj silabusa/izvedbenog plana (ukratko):


Nomotehnika kao znanost. Pravno pravilo: pojam, značaj  i svojstva. Pravni propisi: vrste i hijerarhija pravnih propisa. Izražavanje u pravnim propisima. Izrada pravnih propisa. Pretpostavke i metode za izradu pravnih propisa (taksativno normiranje, primjerično normiranje, apstraktno normiranje, načelno normiranje, apstraktno normiranje). Sistematiziranje pravnih pravila. Načela za izradu pravnog propisa: načelo jasnoće, kvaliteta i kvantiteta stila pravnog propisa, načelo odnosa jezičkih izraza i logičkog smisla pravnog propisa, načelo ukupnosti sadržaja pravnog propisa, načelo utvrđivanja egzistencijalne i sadržajne zavisnosti nižeg o višem pravnom propisu. Sastavni dijelovi pravnog propisa. Izmjene i dopune pravnih propisa, ispravka pravnog propisa, prečišćeni tekst pravnog propisa, objavljivanje i stupanje na snagu pravnih propisa, prestanak važenja pravnog propisa. Usklađivanje prava, metode i vrste harmonizacije. Harmonizacija – usklađivanje pravnih propisa BiH sa propisima Europske unije. Jedinstvena pravila za izradbu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine. Pravila za konzultacije u izradi pravnih propisa.