Ciljevi kolegija - upoznavanje studenata s osnovnim elementima države kao organizacije te o specifičnostima država u odnosu na druge organizacije. Studenti izučavaju unutrašnju organizaciju države, državne organe i državne djelatnosti. Proučavaju se i oblici na koji država može biti organizirana.

Ishodi učenja (opće i specifične kompetencije) - Svladavanjem gradiva studenti stječu znanja o osnovnim značajkama države te načinu na koji je organizirana. Studentima će to pomoći da lakše shvate unutarnju organizaciju i rad ove velike globalne i političke organizacije.

Sadržaj silabusa( ukratko)Pojam države. Karakteristike države kao organizacije (suverenost državne vlasti, globalni i politički karakter države, oružana, ekonomska i ideološka moć države, državno stanovništvo i teritorij, specifične funkcije državno - pravnog poretka). Državne djelatnosti: ustavno zakonodavna djelatnost, izvršno - politička djelatnost, pravosudna djelatnost i upravna djelatnost. Oblici države. Oblik vladavine. Oblik državnog uređenja. Politički sistem. Centralizacija i decentralizacija.